Montessori program

Montessori program provodi se u našem vrtiću na područnom objektu Vrbani 2 od rujna 2020. godine. Provodi se kao cjeloviti 10-satni program, a namijenjen je djeci od 3 godine života do polaska u školu.  
Montessori pedagogija je suvremena pedagoška metoda, jedinstvena i prepoznatljiva u cijelom svijetu koja svojim okruženjem, didaktičkim priborom i certificiranim odgojiteljima usmjerava dijete prema razvoju samostalnosti i neovisnosti. Najvažnije načelo pedagogije je "Pomozi mi da učinim sam" jer dijete samostalno uočava i istražuje svijet oko sebe prema vlastitim interesima. Svako dijete radi na izgradnji svog "unutarnjeg reda" kako bi uskladilo svoje potrebe i mogućnosti s mogućnostima vanjskog svijeta. Djeci su u skupini svi materijali nadohvat ruke i odgojitelji im pomažu u vježbama koje ne mogu samostalno odraditi. Djeci se pristupa individualno i nije ograničeno vremenom unutar kojeg se mora usvojiti određeno znanje. Skupine su mješovite, jer mlađa i starija djeca rade zajedno i time se želi potaknuti razvoj empatije kod starije djece i samostalnost kod mlađe.
Najvažniji cilj pedagogije je jačanje samopouzdanja djeteta i izgradnja njegove samostalnosti, što će dijete odvažiti da otkriva sve svoje mogućnosti i probati doći do rješenja na različite načine. Djeca ostvaruju sve svoje potencijale jer imaju slobodu biranja u okolini koja je u skladu s njihovim razvojnim potrebama. Svakom djetetu se daje podrška i ono raste u samouvjereno biće. Najvažnija spoznaja pedagogije jest da djetetu treba pomoć i podrška, a ne odraditi nešto umjesto njega. To iziskuje puno više vremena, truda i strpljenja, ali su rezultati trajniji i dijete je zadovoljnije jer je samo savladalo teškoću ili prepreku.
Voditelji Montessori programa su odgojitelji koji imaju stručne kompetencije i edukaciju iz područja Montessori pedagogije.

          

  


Ispiši stranicu