Djeca i ljetne vrućine


Ljeto nam donosi mnogo provedenih sati na otvorenom, mnogo igre i druženja uz pojačano kretanje. Učinak i utjecaj boravka djeteta na otvorenom i pojačano kretanje pozitivno utječu na zdravlje i potiču djetetovo stvaralaštvo i znatiželju. Dolaskom visokih temperatura i ljetnih vrućina postoje određeni rizični čimbenici i negativni učinci na zdravlje ukoliko se adekvatno ne zaštitimo od sunca i njegovo☺g štetnog utjecaja. Boravak u prirodi i ljetne vrućine mogu izazvati različite poremećaje u organizmu i narušiti opće stanje djeteta.

Veoma je bitna briga o dovoljnoj konzumaciji tekućine, odnosno hidrataciji organizma djeteta. Pitka voda je najvažnija i neizostavna namirnica, a ujedno je i najučinkovitiji izbor od napitaka. Stalna dostupnost vode za piće i omogućeni primjereni uvjeti za djetetovo samoposluživanje u svakom trenutku trebaju biti raspoloživi. Isto tako važno je djetetu tijekom dana više puta nuditi vodu. Treba izbjegavati slatka, gazirana pića ili pića sa kofeinom, jer često potiču produkciju urina, a na taj način i gubitak tekućine. Bitno je da se djetetu pripremi i ponese voda za piće za aktivnosti izvan svoga doma.
Prehrana se treba temeljiti na laganim obrocima i sezonskom voću i povrću. Važno je iskazati uvažavanje različitosti dječjih apetita kao i mogućih varijacija u izboru hrane.
Do stvaranja topline u tijelu dolazi iz okoliša i metabolizma. Otpuštanje topline iz tijela se odvija preko kože, isijavanjem, znojenjem (isparavanjem) i konvekcijom (prijenos topline kroz tjelesne tekućine). Svaki od navedenih načina ovisi o temperaturi i vlažnosti okoliša.

Da bi spriječili negativne posljedice visokih temperatura i sunčevih zraka osim navedene hidratacije, potrebno je zaštititi glavu (šilterica, kapica, šeširić), a na izložene dijelove tijela nanijeti odgovarajuću zaštitnu kremu za sunce. Pri tome treba voditi računa da kremu nanosimo ravnomjerno i postupak ponavljamo ovisno o tome koliko dugo je dijete na otvorenom. Zaštitni je faktor potrebno prilagoditi osjetljivosti kože.
U ljetno doba i većoj izloženosti u prirodi, moguće je očekivati i neželjene učinke kao i posljedice uboda insekta (komarci, krpelji, ose, pčele).
 
Boravak djece u vrtiću tijekom ljetnih mjeseci
U vrtiću za vrijeme ljetnih mjeseci doručak se poslužuje od 7:30h do 8:30h nakon čega se djeca pripremaju i odlaze na otvoreno.
Djeca borave na otvorenom do 11:30h
Zaštitnu kremu potrebno  je nanijeti djetetu prije polaska djeteta u vrtić ili neposredno prije ulaska u skupinu. Ukoliko je dijete posebno osjetljivo na ubod insekata, o tome informirajte odgojitelja kako bi se eventualno dogovorili oko donošenja odgovarajuće kreme u slučaju uboda.

Kakvu odjeću djetetu odjenuti za boravak i igre na otvorenom:
udobnu, izrađenu od prirodnih materijala koji ne pridonose pojačanom znojenju
  slojevitu
praktičnu odjeću koja se lako pere i presvlači
rezervnu odjeću
  obuću odgovarajućeg broja (niti pretijesnu niti preveliku)
potplata koje se ne kliže i stabilno prijanja uz nogu
  po mogućnosti učvršćena oko skočnog zgloba
  nije primjerena obuća koja nije obuvena (natikačice, croksice...)
  u mlađim skupinama potrebno je obilježiti odjeću i obuću (šlape i cipele)
  poželjno je osigurati i nepropusnu obuću za izlazak na mokre površine
priprema djetetove odjeće za vrtić neka postane zajednička aktivnost kako bi dijete imalo saznanje što se nalazi u njegovom ormariću ili u ruksaku
 
 
 

Ispiši stranicu