Njega i skrb za tjelesni rast i zdravlje djece

 

U vrtiću je djeci svakog dana osiguran broj obroka sukladan trajanju programa : 

  • za 3-satni program – 1 obrok
  • za 4, 5, 6-satni program – 2 obroka
  • za 7, 8-satni program – 3 obroka
  • za 9, 10-satni program – 4 obroka

 

Očuvanje zdravlja i smanjivanje pojave širenja različitih oboljenja među djecom u Vrtiću temeljni je zadatak koji, između ostaloga, nameće i provođenje slijedećih mjera i postupaka u suradnji sa roditeljima:

Iskrena i otvorena razmjena preciznih informacija (usmenih i zdravstvene dokumentacije!) i zapažanja o aktualnom djetetovom tjelesnom i psihičkom rastu, razvoju i potrebama obaveza je za odgajatelje i roditelje. Posebice je važno informiranje o primijećenim promjenama/odstupanjima u općem/uobičajenom stanju djeteta.
 

Roditelji trebaju redovito donositi higijenska sredstva i pribor, dovoljno rezervne odjeće i spavaću garderobu (označenu djetetovim inicijalima ili znakom – preporučamo oznaku na unutarnjoj strani odjeće na komadić čvrstog flastera).

Za boravak u vrtiću odjenite dijete slojevito. Osigurajte da to bude ugodna odjeća, što podrazumijeva da je dovoljno komotna i izrađena od prirodnih materijala.

Obuća neka bude udobna i stabilna. Važno je i da bude djetetu praktična za samostalno obuvanje i izuvanje.


Odvikavanje od pelena, bočica, duda i ostalih obaveznih predmeta uspješno je jedino ako istovremeno iste mjere poduzimaju roditelji i odgajatelji. Preporučamo da proces odvikavanja ne započinje istovremeno kada dijete započinje adaptaciju na vrtić/jaslice kako mu ne bi bilo previše novina.

Zajednički cilj nam je usvajanje navika zdrave prehrane, stoga ako vaše dijete želi u Vrtiću proslaviti rođendan ili neki drugi događaj, u dogovoru sa odgajateljicama, možete donijeti: svježe voće , povrće i prirodne sokove. Djeci vrtićkog uzrasta možete ponuditi i sušeno voće, orašaste plodove i sjemenke. Sve ostale slastice i grickalice ne donosite u vrtić.

 

Zdravlje djece

  • Dijete kod kojeg kod kuće primijetite simptome razbolijevanja i/ili kod kojeg je liječnik potvrdio/utvrdio bolest privremeno treba zbrinuti u obitelji i ne dovoditi u Vrtić.
  • Za dijete kod kojeg se tijekom boravka u Vrtiću primijete simptomi razbolijevanja primjenjuju se najnužniji postupci pružanja prve pomoći i istovremeno se poziva roditelja da bi preuzeo i dalje zbrinuo dijete.
  • Prestanak oboljenja, a time i zdravstvene ugroženosti samog djeteta te eventualno i ostale djece u grupi, utvrđuje se liječničkom potvrdom koju roditelj obavezno treba predati odgajatelju kod ponovnog dovođenja djeteta u grupu.
  • Važno je da roditelji objasne odgajateljima i zdravstvenoj voditeljici postupke za koje su sami ili u suradnji sa liječnikom utvrdili da pomažu njihovom djetetu u trenucima ugroženosti djetetovog zdravlja (npr.visoke temperature, alergijskih reakcija i sl.)
  • Ako je djetetu propisana privremena terapija lijekovima (npr. najčešće antibioticima) tada je najbolje dijete zadržati kod kuće i terapiju neka provodi roditelj. Naglašavamo da je tako jedino moguće postići i mirovanje koje je nužan, sastavni dio učinkovite terapije antibioticima.
  • Ako je djetetu, zbog nekih zdravstveno-razvojnih posebnosti, propisana trajna terapija lijekovima, tada je roditelj obavezan zdravstvenoj voditeljici i odgajateljima predočiti zdravstvenu dokumentaciju i uputu o načinu provođenja terapije te redovito donositi primjereno pakiran lijek.

 


Ispiši stranicu